Filosof og Bratschist

Ph.d., Cand. Mag. i filosofi, Ekstern lektor, Aarhus Universitet. Musiker/bratschist samt underviser på violin og bratsch med mangeårig erfaring fra professionelle ensembler, orkestre og undervisningsinstitutioner.

Hvad er Lyngseth.dk og hvem er Øyvind Lyngseth

lyngseth.dk er en hjemmeside, der udbyder forskningsbaserede foredrag med instrumentalpædagogiske og instrumentalfaglige emner. Disse foredrag henvender sig primært til Skandinaviske instrumental- og musikpædagogiske undervisningsinstitutioner (konservatorier, musik- og kulturskoler samt professionsskoler) og symfoniorkestre.

På siden kan man booke foredrag for instrumental- og musikfaglige institutioner på alle niveauer. Man kan også booke såkaldte koncert-foredrag, hvor den fremførte musik og filosofiske refleksioner gensidig belyser hinanden. Endelig kan man også booke klassiske koncerter i både offentlig og privat regi samt finde vej til Risskov Strygerskole, der som den eneste musikskole i Skandinavien, tilbyder forskningsbaseret undervisning på violin og bratsch.

Øyvind Lyngseth er filosof og bratschist. Som bratschist har han gennem en årrække arbejdet som både professionel udøver og underviser. Han har gennem mange år samarbejdet med den anerkendte tjekkiske klavertrio (violin, cello, klaver) Kubelik Trio (se www.kubeliktrio.com) og underviser nu ved Risskov Strygerskole.

Siden år 2000 har han desuden studeret og arbejdet med filosofi, hvor det primære fokus har været instrumentalpædagogikkens og musikudøvelsens videnskabsteori. Han har publiceret flere artikler inden for disse og relaterede områder og holdt en række foredrag for både undervisningsinstitutioner (universiteter, konservatorier og musikskoler) og forskningsnetværk samt ved akademiske konferencer i ind- og udland (se mere ved at klikke på ´Afholdte foredrag´ øverst på siden).

Han er Ph.d. i filosofi (Aarhus Universitet, 2018) med Ph.d.-afhandlingen ´Strygerspillets epistemologi (vidensgrundlag)´. Afhandlingen fremfører en videnskabelig kritik af det vidensgrundlag, der legitimerer strygeres (og mere generelt musikere og musikunderviseres) instrumentalfaglige selvforståelse. Arbejdet er det første af sin slags og kaster nyt lys over denne helt centrale del af instrumentalundervisningen og musikudøvelsen.

Han har deltaget i en række udvalg og nævn inden for både filosofi og musik (se mere ved at klikke på ´Netværk´ øverst på siden).

Han er født, 1962 i New York, er norsk statsborger og har boet i Danmark siden 1988.

Sammen med Karin Christiansen og Hannah Lyngseth bor han i Risskov i Aarhus.

Øyvind Lyngseth

Øyvind Lyngseth

Filosof og bratschist